Absinth: Je to tvrdý alkohol? Průvodce pro začínající degustátory

Absinth: Je to tvrdý alkohol? Průvodce pro začínající degustátory bře, 17 2024

Co je to vlastně absinth?

V posledních letech se kolem absinthu vytvořila jakási aura mystiky a tajemna. Ale co to ten absinth vlastně je? Jde o lihovinu s velmi vysokým obsahem alkoholu, která je tradičně vyrobena destilací bylinek a bylin s převládajícím aroma pelyňku, zelené anýzu a feniklu. Původ tohoto nápoje sahá až do konce 18. století ve Švýcarsku, odkud se jeho popularita rozšířila do Francie a později do celého světa.

Hlavním rozpoznávacím znakem absinthu je jeho zelená barva, která se však může lišit v závislosti na značce a výrobním procesu. Alkoholický obsah se pohybuje mezi 45 % a 75 %, což opravdu řadí absinth mezi tvrdé alkoholy. Přesto jeho konzumace zažívá renesanci, částečně kvůli fascinaci jeho historií, která je často spojována s umělci 19. a 20. století hledajícími inspiraci.

Historie a vznik absinthu

Historie absinthu je skutečně fascinující. První zmínky o absinthu bývají spojovány s Francií a Švýcarskem, kde se začal vyrábět koncem 18. století. Jeho popularita prudce vzrostla v 19. století, zejména mezi umělci a spisovateli, kteří v absinthu hledali zdroj inspirace a únik od reality. Osobnosti jako Vincent Van Gogh, Oscar Wilde a Ernest Hemingway byli známí svou láskou k absinthu.

Popularita absinthu ale také vedla k jeho zákazu v mnoha zemích na počátku 20. století. Mýtus, že absinth způsobuje halucinace a šílenství, se ukázal být neopodstatněný, a ve skutečnosti šlo o nedorozumění spojené s velmi vysokými dávkami alkoholu, které někteří lidé konzumovali, a ne s absinthem jako takovým. V posledních desetiletích došlo k rehabilitaci absinthu a znovuobjevení jeho jedinečné chuti.

Moderní konzumace absinthu

Moderní konzumace absinthu je sice zakořeněná v tradičních rituálech, ale přizpůsobila se současným trendům. Tradiční způsob, jak pít absinth, zahrnuje použití speciální lžičky, přes kterou se přelévá studená voda do sklenice s malým množstvím absinthu. Voda pomalu rozpouští cukr umístěný na lžičce a míchá se s absinthem, což způsobí „louche“ efekt, kdy nápoj změní barvu na zakalenou. Tento způsob konzumace je známý jako la louche.

Na trhu se dnes objevují i nové způsoby konzumace, včetně absinthových koktejlů, které kombinují klasickou chuť absinthu s novými, zajímavými ingrediencemi. Tvůrčí barmeni a nadšenci pro mixologii přicházejí s inovativními recepty, které rozšiřují možnosti konzumace tohoto tradičního nápoje.

Mýty a nedorozumění

Okolo absinthu se vytvořilo několik mýtů a nedorozumění, které jsou často zveličované nebo zcela nepravdivé. Jeden z nejvýznamnějších mýtů je ten, že absinth způsobuje halucinace. Ve skutečnosti je tato pověra produktem kombinace vysokého obsahu alkoholu a mylného pochopení účinků thujonu, chemikálie obsažené v pelyněku. Většina moderních studií ukázala, že účinky absinthu jsou způsobeny primárně jeho vysokým obsahem alkoholu, nikoli konzumací thujonu.

Dalším častým nedorozuměním je představa, že absinth je v dnešní době nelegální. Pravda je, že absinth prošel obdobím zákazu, ale od té doby byla většina těchto zákonů zrušena a absinth je opět legální v mnoha zemích, včetně České republiky.

Tipy, jak správně absinth ochutnávat a vychutnávat

Abychom si absinth skutečně užili, je důležité nejprve respektovat jeho vysoký obsah alkoholu a nekonzumovat jej v nadměrných množstvích. Pro začátečníky je nejlepší začít s menším množstvím absinthu a postupně zvyšovat, aby si mohli vybudovat tolerance a lepší porozumění jeho chuti. Také je dobré věnovat pozornost správnému způsobu konzumace - buď tradiční metodu la louche, nebo vyzkoušet některý z moderních koktejlů.

Nezapomeňte také na výběr kvalitního absinthu. Stejně jako u jiných alkoholických nápojů, kvalita výrazně ovlivňuje chuťový zážitek. Vyberte si značky s dobrým renomé a přečtěte si recenze, abyste našli absinth, který nejvíce vyhovuje vašemu gusta.